Gestart met Oosterse rollers

In 2005 kwam ik in Apeldoorn te wonen en wilde ik beginnen met Oosterse Rollers. In mei keek ik op marktplaats waar ene mijnheer Jansen uit Arnhem adverteerde met OR. Ik ging er eens langs om te kijken en wat ik daar aantrof was ongelofelijk. Niet vanwege de OR , maar meer vanwege alle andere dieren. Kippen, muizen, konijnen, kroppers, meeuwtjes, dwergpapegaaien en nog veel meer. Werkelijk elk hoekje van het huis en de tuin was volgebouwd met dierenhokken, rennetjes etc. etc.

De Oosterse Rollers waren in eerste instantie niet naar wens, maar dat had te maken met de kleur. Ik wilde namelijk recessief rode (die hadden we thuis in mijn kinderjaren ook), maar die had hij niet. Uiteindelijk ging ik met 4 jonge duiven naar huis. Twee zwarte doffers, een kite duivin en een postduivenrode duivin. Er zaten waarschijnlijk twee nestmaatjes bij, want de ringnummers eindigden op 49, 52, 53 en 54. Helaas wist de heer Jansen niet meer waar ze uitkwamen. Vliegen en rollen deden ze in ieder geval goed.

Datzelfde jaar vloog tussen de postduiven van mijn broer in Baarn een vreemde blauwe duif. Hij was binnengelopen en zat in een apart hokje. "Weet jij wat het is?", vroeg hij mij. Het was dus een Oosterse roller. Wat toevallig. Hij bleek afkomstig van iemand uit Nijkerk die duiven bij G.Wanders uit St. Maarten had gehaald en die vloog ermee op de kist. Ze gingen te hoog, verloren de kist uit het oog en zo vlieg je als duif ineens in Baarn.

Het bleek een schot in de roos deze doffer, want gekoppeld aan mijn jonge Arnhemse  "52" gaf hij direct mijn allerbeste doffer ooit : mijn Superroller (foto van hem staat op de site). Het is nu inmiddels 2014 en nog steeds heb ik geen betere kunnen kweken. Alleen zijn halfbroer de "Superzwarte"(Ouwe Blauwe x dochter "52")  kwam in de buurt. Beide doffers zijn helaas gepakt door de slechtvalk.

 • "Superzwarte"

  De "Superzwarte". Net als de "Superroller" een zoon van de Ouwe Blauwe". Mooi en goed kan prima samen.
  Met zijn broer was het een ware stuntvlieger.

 • "Ouwe Blauwe"

  Op deze foto is de "Ouwe blauwe" te zien tussen wat andere duiven. Helaas heb ik geen aparte foto meer van hem.

 • "Superroller"

  Mijn superroller is mijn beste doffer ooit. Hij maakte hele diepe rollen en mooie molens. Als het heel hard waaide, dan was hij in zijn element en maakte bijna een volledige looping.

Mooi en goed

Mijn doel was en is nog steeds om Oosterse rollers te kweken die lang en hoog vliegen , goed rollen,  meerdere figuren maken en ook nog mooi zijn. Het liefst in de kleur zwart. Vliegen en rollen is het belangrijkste, maar ze moeten dus wel de kenmerken hebben van een Oosterse Roller. Daarom ben ik ook lid van de VDS, de VCN en de GORF. Daar probeer ik mijn kennis over de Oosterse Rollers te vergroten om zo mijn doel te bereiken.

Mijn "Ouwe Blauwe", hij is 12 jaar geworden, was uitermate geschikt voor mijn doel, want de staarten van mijn Jansen-duiven lieten wat te wensen over. De staart van mijn blauwe was mooi breed en onder en boven goed gevuld en hij droeg hem mooi hoog. Vliegen deed hij nooit echt meer bij mij, maar zijn nakomelingen des te meer. Mijn vliegrecord met OR is 4 hele uren. Dit is gevestigd door een zoon van de "Superroller". Toch heb ik deze doffer weggedaan, want 4 uur is wel heel erg lang. Eén uur is lang genoeg wat mij betreft.

"De Vechter" doet zijn naam eer aan. Hij is een zoon van de superroller en lid van supertrio 2.

 • Duiven op de plaats.

  Het is voor het onder appel
  houden van je duiven niet zo goed om ze in de tuin te laten lopen, maar ik kan het niet laten

 • Duiven in de sneeuw.

  Als ze op de plaats mogen lopen, dan mogen ze ook eens van de sneeuw proeven. Hier zie je ook enkele van mijn witte postduiven en één Batchka Roller.

 • "Superzwarte" met zijn halfzus.

  Als je bepaalde eigenschappen in je duiven wilt vastleggen, kun je niet zonder inteelt. Halfbroer X halfzus is een veilige combinatie zonder nare gevolgen.

Het vliegen

De "52". Stamduif 1. Al mijn duiven voeren het bloed van deze duivin.

Mijn "52" heb ik nu nog steeds en zij is mijn stamduivin. Op 9-jarige leeftijd had ze al  weer 2 bevruchte eieren. Bijna al mijn duiven voeren het bloed van deze duivin, van de "54" ( één van de zwarte doffers van Jansen uit Arnhem) en de "Ouwe Blauwe". Om de snavel van mijn zwarte duiven wat bleker te krijgen, heb ik nog een duivin van Arnold de Croon uit Klarenbeek ingekruist. De duiven gingen er niet minder door rollen, dus dat bleek geen probleem. Als je de nakomelingen maar direct weer terugzet op je goeie duiven.

Sinds drie jaar train ik tijdens het broedseizoen, wat bij mij begin maart begint, vooral de doffers in drietallen. Dat gaat vrij goed. Opvallend is dat de duiven langer gaan vliegen als ze op jongen zitten. Ze worden daar ook schraler van, want ik blijf gerst voeren (ongeveer 30%) en daar houden ze niet zo van. Zeker als de jongen alleen pap gevoerd krijgen, eten ze bijna niets meer. Ze worden dus lekker licht en dat vliegt een stuk beter. Het is bekend. Onze duiven zijn vaak te vet en te zwaar. We weten het, maar laten het toch vaak gebeuren.

Terug naar het trainen. In drietallen vliegen en rollen de doffers prima. Ik heb sinds twee jaar twee drietallen die tot een uur kunnen vliegen en dan een puntenaantal van 300 halen. Ik noem ze daarom supertrio 1 en 2. Opvallend is dat supertrio 1 veel lager vliegt, maar veel frequenter rolt. Supertrio 2 vliegt langer en veel hoger. Wie het weet, mag het zeggen. Deze duiven zijn allemaal zeer verwant aan elkaar. Gelukkig heb ik er nog niet één verloren aan de roofvogels. 

 • "Goede 36"

  Zoon van de "Superzwarte".
  Lid van supertrio 1. Rolt diep en vaak.

 • "395"

  Prachtige doffer in de kleur postduivengeel. Lid van het supertrio 1.

 • "78"

  Zoon van de "52", mijn oude stamduivin. Lid van supertrio 1.

Helaas zijn de punten alleen geteld door mijzelf, want de tellers van de VCN wonen allemaal in het verre zuiden en dat is een heel eind rijden om een paar duivenvluchtjes te tellen. Ik kan dat best begrijpen. Ik heb het ook maar één keer gevraagd. Je wilt iemand ook alleen maar laten komen als de duiven in topvom zijn....zeker 300 punten of zo iets. En dat vliegen ze echt niet elke dag. Er moeten meer liefhebbers in het midden en noorden van het land komen.

 • "Vechter/ 43" Zie filmpje.

  Zoon Superroller. Lid van het supertrio 2.

 • "69"

  Zoon "395". Lid van het supertrio 2.

 • "93"

  Zoon van de "Goede 36". Lid van supertrio 2. Met jong.

Korte sfeerimpressie van het hok.

Op de video zie je de "Goede 36'", de "395" en de "93".

Uiteraard ben ik al weer bezig met de opvolgers van deze 6 goede doffers, waar hoogstwaarschijnlijk ook weer goede duiven tussen zitten. Eigenlijk rollen alle duiven goed, maar het kan altijd beter en ze moeten ook nog netjes met z'n drieën kunnen vliegen. Misschien als ik er nog een paar goede trio's bij heb, dat ik de mannen van de VCN nog eens bel.

Met vriendelijke groet,

Roel Bakker